Skøn

Skær-

torsdag

Skærtorsdag, den første dag i påskeferien for mange danskere, er noget helt specielt for mange motorcyklister. I godt 30 år har en klub i Esbjerg, arrangeret træt på Torvet midt i den tidligere fiskeindustriby, nu olie- og vindmøllemonopol city. Siden starten har træffet i Esbjerg mere eller mindre været ensbetydende med "sæsonstart" for de af motorcyklisterne, der ikke kører på motorcykel om vinteren.

   Træffet trækker - når solen skinner og torvet er blevet befriet for sin udendørs vinterskøjtebane - op til 3-4 tusinde motorcyklister fra hele Danmark. Man skal til Esbjerg for at vise sin motorcykel frem, uanset om man har nørdet med "et projekt" (ombygning af motorcyklen) eller den blot er pudset og gjort klar til sæsonens oplevelser. Eller som en lille flok fra en gruppe med fællesnavnet "MudHogs", viser deres motorcykler frem efter en fællestur, inden de kører ind på Torvet, d.v.s. de må "nøjes" med Kongensgade, fordi Torvet forlængst er besat af andre, når MudHogs' formiddagsudflugt er overstået.


"MudHogs" er en lille klub for grus- og mudderelskende motorcyklister, som finder glæde og udfordringer ved at køre mindst muligt på asfalt, og mest muligt på spor og områder, hvor asfalten endnu ikke har gjort underlaget fast, som dybfrossent land ved Antarktis.

   Inden turen indledes, møder gruppen til fælles morgenmad hos Jens. Hygge og afslappet stemning præger gruppen, for de har ingen sommerfugle i maven. De fleste af gruppens medlemmer har kørt deres første tur for længst. De mest friske starter sæsonen den 1. januar - og slutter omkring jul!

Det er ikke helt almindelige maskiner man kører på i MudHogs. Eller jo, de er i realiteten almindelige, men de hører under gruppen endouro eller cross'ere. Dog alle indregistreret. Og customished. De er tilpassede chaufføren og har buler og skrammer overalt. Uden at overdrive kan jeg vist roligt notere at hver eneste af disse motorcykler har deres eget liv, på en måde som gør dem specielle. På den gode måde. Kun et ganske fåtal ligner den "dynge" der kom ud fra fabrikken! Hvis de gør, er det som oftest ikke særligt længe. Ihvertfald ikke hvis de bliver brugt til det de er produceret til.


Medens maskinerne blev startet, fik en enkelt ekvipage lidt "starthjælp" i form af et skarpt øje, som med vanlig omhu, kontrollerende kiggede sig rundt for at se om alt var som det skulle være. Per, kaldet 1000 MC er  en100% nørd. som man aldrig går fejl af, hvis man har brug for hjælp. Nogen gange tænker jeg han sover med værktøjet under sengen. Eller måske overnatter på værkstedet. Ham om det, men en herlig gut og go ven, det er han.


Snart var vi på vej. Ud i foråret, som dog ikke var helt så varmt som vi kunne ønske for sådan en dag. Det skal dog siges, at "MudHogs'ene de havde ingen problemer med vejret. De er så vant til at køre i uanset hvad VejrGuderne byder på, at de tager alt med godt humør og smøret grin om munden.

Målet for Skærtorsdagens udflugt viste sig at være en gentagelse af sidste års succes. Ikke langt fra Esbjerg har en privat person bygget en crossbane, som vi havde fået lov til at køre maskinene varme på. Med tanken på hvordan det havde været nogle våde regnvejrsdage inden påsken oprandt, havde jeg lidt bange anelser om, hvordan banen så ud. Et var sikkert, der var med garanti vand hist og pist.

   Men helt så slem som jeg havde forestillet mig banen var den ikke! Den var endnu værre! Overalt på banen var der 5-10 cm vådt lerlignende klæbrigt

stads, som jeg ikke havde meget lyst til at udfordre mig selv på.

   I stedet fandt jeg kameraet frem og med frysende fingre, forevigede jeg Jens, Per, Nick og Sonny, som ikke lod sig skræmme af det glatte underlag.

Billedet nedenfor taler vist for sig selv! Der var glat, og et par af ekvipagerne måtte ned og smage på mudderet.

Uanfægtet af vind, vejr og hvad der ellers kunne tænke sig at ligge hindringer i vejen for det gode humør, fortsatte gruppen, turen ind mod byen. Selvfølgelig ikke ad den hurtigste. Ej heller ad den med asfalt belægning. Ihvertfald ikke hele vejen.

   Når man er på tur med lokale, kender de næsten altid nogle "sjove" veje og spor, som de hjertens gerne viser frem. Således også på denne Skærtorsdag, hvor vi i det fjerne kunne høre bulder fra de mange andre motorcyklister der havde sat hinanden stævne i anledning af påsken. De mange andre ekvipager så vi dog ikke. Vi havde vores fællestur for os selv.

Også når man er ude og ha det sjovt på motorcyklen, skal man stoppe medens legen er go.

   Altså fandt vi tilbage til byen, og fik asfalt under knopperne, inden vi trillede ind mod torvet. Der var pænt mange tilskuere på fortovene i Borgergade. Blandt disse var Henrik B, en af mine mc-venner, som stod med et kamera og forevigede Maren M og mig ved Musikhuset.

   Allerede på de første meter ad Torvegade, kunne vi konstatere vi ikke var alene om at "åbne sæsonen i Esbjerg. Gaden var pænt besat med motorcykler, og lidt længere nede mod selve torvet, var der tæt pakket med publikummer og motorcyklister.


"Vores plads" blev lidt væk fra torvet, på selve Kongensgade. Næsten samme sted vi "plejer at holde". I år fik vi en fin plads ved siden af et par skinnende Harley'er. Lidt sjovt at se publikum gå forbi de ikoniske motorcykler for at kigge på vores muddermaskiner!

Grunden til så mange motorcyklister og publikummer finder ind til Esbjergs centrum på Skærtorsdage, er, tror jeg, at der er så meget at se på. Motorcykler i alle afskygninger. Veteran, 60'ere, 70'ere, spritnye, endouro, rejse- og raserimaskiner. Trehjulede, Puch og andre knallerter er også repræsenterede.

   For os som gik sammen med Per, skulle vi bare måbe en smule, så kom han med forklaringen. Her er det en ældre Yamaha som har en "luftkarburater"........ eller noget i den stil. Jeg har absolut ikke teknisk sans, men Per, han vidste straks hvad der var det specielle ved netop denne fine model fra da mor var dreng.

Nøj hvor sådan en rød motorcykel larmer, syntes den lille dreng, og skyndte sig at stemme hænderne for ørerne!


Nogen, mange drikke en øl eller to sådan en fin da, men andre synes mælk er bedre!


Fællesturen starter kl. 15, når politi og hjemmeværn har spærret af og givet tegn til afgang. Turen går fra Torvet og ud til Road Riders klubhus. Den arrangerende klub tilbyder kaffe, pølser, øl og sodavand  til hyggelige priser, og har man lyst, er der fest i klubhuset senere.

Bag klubhuset er et stykke græsmark. Vi spurgte pænt om "vi skulle lave en lille opvisning" og fik et "Ja - gerne" som svar. Altså blev nøglen vredet, første gear fundet og snart sprøjtede jorden op i kaskader fra bagdækket.

Efter nogle runder, som efterlod tydelige spor fra knopperne, var det tid at stoppe opvisningen bag Road Riders klubhus. Det var også blevet hen på eftermiddagen, og dermed også tid at finde hjemad. Ihvertfald for mig.

   Vi sagde pænt farvel til hinanden og med store smil i hjelmene brød vi op efter en skøn Skærtorsdag. Tak for en herlig dag til jer fra MudHogs ;-)Til toppen / menu