Førstehjælp for knoldhoppere




Advarsel mod stærke billeder.

Førstehjælpskursus med

Torben Toft er ikke for sarte

sjæle i pænt tøj.



af Peter Kr. Riber

At køre motorcykel kan være farligt. At køre tværs over marker, gennem skove, på strandens løse sand og mange andre "ikke asfalterede" steder, kan være en stor oplevelse, men farerne bliver ikke mindre og skaderne kan være mindst lige så omfattende og farlige som var de opstået ved uheld i den almindelige trafik.


Ved at være godt forberedt kan skader og mén på kroppen minimeres og - hvis uheldet for alvor er ude, kan dødsfald forhindres. For at klæde medlemmerne bedst muligt på, og give alle en mulighed for at kunne gøre en forskel, yde en indsats, havde Tenere.dk klubben arrangeret kurser i førstehjælp i Vejle, hvor medlemmer fra Fyn og Jylland mødte frem. Senere foranstaltede klubben et tilsvarende kursus på Sjælland, for de af klubbens medlemmer der bor længere østpå!


Som en flok artige skolebørn, blev vi bænket ved et par borde, medens Torben Toft introducerede sig selv og sit kursus. På bordet var en pc og en fremviser, samt nogle spændende effekter, som vi i løbet af dagen, blev introduceret for. Bl.a. en hjertestarter, som er et instrument, der har reddet mange liv.

Efter en del snak, hvor vi som kursister, bød ind med vores erfaringer og oplevelser, efter vi havde set et par videoer, hvor der ind i mellem var nogle endog meget stærke billeder, var det tid at "prøve selv". Torben havde medbragt nogle dukker, hvor vi øvede HLR / Hjerte-lunge-redning.

For en person der pludselig får hjertestop, er en hurtigt opstart af effektiv hjælp (HLR) livsvigtig. Rigtig mange danskere har modtaget instruktion i hjerte-lunge-rednng, og dette, sammen med opsætning af AED'er, (Automatiseret Ekstern Defibrillator) eller på almindelig dansk, en hjertestarter, gør at mange bliver hjulpet og overlever et hjertestop. På landsbasis er procenten stadig under 10 % der reddes, men tallet vokser.


HLR blev først gennemgået og trænet på de dukker Torben havde med, og efterfølgende blev en figurant sminket og instrueret i at være "patient med hjertestop" og en lille gruppe skulle derefter give førstehjælp, efter de retningslinjer vi havde lært og indøvet. Det var en meget realistisk øvelse. Efterfølgende blev samme øvelse gennemført af alle på dukkerne!

Kurset fortsatte med flere øvelser, hvor skaderne blev mere og mere omfattende. Figuranter blev smurt ind i blod og "pyntet" med meget livagtige "skader", hvorefter "patienten" skulle findes, skadernes omfang skulle afdækkes og afhjælpes efter bedste evne.


Situationerne var meget realistiske. Jeg fik et grimt "tilbageblik" på en ulykke i Sverige for et par år tilbage, da en næsten lignende situation skete for en af mine venner. Scenariet denne lørdag i Vejle var, at "en person havde kørt for stærkt på sin motorcykel ude på en skovvej. Den uheldige motorcyklist havde ramt en klippe og nu lå med svære skader på et svært tilgængeligt stede, langt fra alfarvej".


   Selvfølgelig vidste vi alle det var sminke og at Søren (figuranten) ikke selv havde lagt blod til, men jeg, såvel som de andre, tror jeg fik et rigtig godt indtryk af uheldet, fordi det var så realistisk sminket og Søren "jamrede" som en sparket hund.

Tilbage på stolene, blev scenariet gennemgået. Detaljerne diskuteret og resultaterne vurderet, inden Torben fortsatte med flere instruktioner.


På trods af det alvorlige emne, var der under hele kurset tid til smil, og kommentarer fra "gulvet". Torben, som har mange års erfaring som redder og senere underviser, havde mange historier fra det virkelige liv. Som redder har han oplevet mangt og meget. Selvklart er der mange skræmmende, frygtelige, grusomme og sørgelige hændelser i en redders liv, men der var og er også positive, opløftende, berigende, hjertelige og glædelige begivenheder. Vi fik eksempler fra begge sider.


Nogle af situationerne hvor vi skulle indøve og lære bestemte ting, udviklede sig flere gange til sjove og spøjse scenarier. Som da Laila skulle lave et armbind til Ole, og måtte op på en stol for at kunne nå!

Også min gode ven Lars, kom til skade denne lørdag. Heldigvis var vi mange der gerne og hurtigt kunne og ville hjælpe. Lars blev reddet, han fik ingen varige mén, og var snart efter igen fit for fight. Jeg glæder mig til vi skal på tur sammen igen. Til den tid er vi begge klædt godt på, hvis uheldet igen har sneget sig op på bagsædet.


Kristian, (i den grønne trøje, yder første hjælp til Lars sammen med Kurt og Søren) Lars og jeg var tilbage i 2013 på tur sammen med Thomas rundt om Bornholm, hvor vi fik brug for at yde førstehjælp til Thomas, da denne brækkede højre arm (ved hånden) langt udenfor almindelige vejforhold i Estland.

De forskellige set-up var meget realistiske. Figuranterne spillede deres roller, som var de til optagelsesprøve på Det Kongelige Teater. Der var intet sparet på effekterne. Blodet flød. Sår og brud (fremstillet i latex) så meget livagtige ud. Selv saksen kom i gang da sidste øvelse blev spillet igennem.


Søren var kørt galt på sin motorcykel. Han havde indvendige læsioner, og for at forstå hans klagen, og finde årsagen, tog Peter saksen i brug for at komme ind og lokalisere, om han kunne finde årsagen til de kraftige smerter, Søren gav udtryk for han havde fra brystet.


Heldigvis var tøjet ikke Sørens eget. Heldigvis var alt det røde ikke Sørens eget blod.

   Søren var, som Lars og Stig og alle os andre, i god form og efter dagens mange forskellige indslag endnu bedre i stand til at yde førstehjælp, hvis (eller måske rettere?) når ulykken rammer. At yde første hjælp er en pligt, og jeg er sikker på at vi, der var med på kurset, tager fat, hvis vi ankommer til en  uheld/ulykkessted.

Alle gik frakurset med smil og en oplevelse rigere. Kurset havde været rigtig godt. Alle havde lært noget. Alle havde været igennem øvelserne og alle bestod *s*


Tak til Torben Toft for et enormt godt og givende kursus. Tak til alle deltagerne, I var og er lige så fantastiske som altid. Det er en stor fornøjelse at være i Tenere.dk klubben sammen med jer.


Til toppen / menu