Engang sidst på året 2018 var tiden inde til at søge efter nyt motorcykel dress. Når jeg tidligere havde behov for nyt, fulgt jeg almindeligvis en pludselig indskydelse og ”fandt” noget som passede i størrelse og opfyldte de krav jeg havde til udluftning, lommer, beskyttelse m.m. I forbindelse med jeg i efteråret 2018 havde bestilt fragt med skib til motorcyklen, og flybillet til mig selv, ville jeg gribe sagen med nyt tøj anderledes an, end tidligere forsøgt (se reportagen fra turen,som blev kørt januar 2020, her).
Jeg spurgte på Facebook efter erfaringer med DANE motorcykel beklædning, som jeg havde hørt meget godt om. Især var jeg meget orienteret mod at høre om tøjet er vandtæt, er rart at have på, har en god pasform, har gode udluftnings muligheder og anvendelige lommer! I løbet af kort tid fik jeg mange svar. Svarene gik fra rimelig neutrale til stor begejstring. Især var rigtig mange særdeles tilfredse med hvor vandtæt tøjet var.
Dernæst gik min jagt ud på at finde netop den model/sæt jakke og bukser, jeg mente ville være perfekte til mit brug. Mit valg faldt på DANE jakken Limfjord II og bukserne DANE Brøndby II. Prismæssigt ligger DANE ”i midten”. D.v.s. man kan finde såvel jakke som bukser der er billigere såvel som dyrere! Limfjord II og Brøndby II blev valgt ud fra pris, funktioner og pasform. Både jakke og bukser havde de fleste af de detaljer jeg ønsker af et ”sæt tøj til det hele”.
Og ganske som jeg oplevede med handskerne fra DANE, var det som "at komme hjem" da jeg fik tøjet på. Pasformen var perfekt til min lidt overvægtige krop! I praksis er det meget vanskeligere at finde handsker der passer til mine hænder, end det er at finde jakke og bukser der passer min krop! Mine første erfaringer med nyt tøj er som oftest, at jeg føler jeg mig lidt som en Michelin mand, medens jeg tager det på og de første minutter efter. Der skal laves et par armrulninger med fuldt udsving, efterfulgt at et par intense kropsrystelser, nogle ”englehop”, altså bøj og stræk benene, førend tøjet kommer "på plads" på kroppen. Men efter disse indledende øvelser, føles tøjet rigtig behageligt, og DANE tøjet hang som støbt eller malet på kroppen.
Anledningen til nyt tøj i efteråret 2018 var turen til SA. Motorcykel og bagage, herunder hjelm og motorcykkeltøj, skulle afskibes midt november, og da jeg kører hele året, var det nødvendigt med to sæt tøj. Heldigvis var mit gamle sæt både slidt, utæt og et par syninger var sprunget op. Jeg kunne sagtens bruge det ”en sidste gang”, men derefter skulle der nyt til.
Med alle de gode anbefalinger fra brugere på FB sendte jeg en forespørgsel til DANE i Holland, og via deres danske importør, Mipo-Parts, fik jeg tilbudt et sæt DANE Limfjord II og de dertil anbefalede bukser DANE Brøndby II.
Forud for valget af tøjet blev både DANE Limfjord II jakken og bukserne DANE Brøndby II kigget godt efter i detaljerne. Med mit ringe kendskab til materialer, og min manglende evne til at gennemskue design, søgte jeg at finde forskelle til andre produkter, i de små detaljer, som farver, stafferinger, placering af lommer, hvordan de lukkes og hvor mange der er og lign.. Men især udluftning var jeg meget opmærksom på, fordi jeg har en tendens til at svede meget, og hurtigt. Hurtigt, som i ”bare jeg tænker på fysisk arbejde” men også når solen skinner. At arbejde med motorcyklen udenfor asfalten, giver også sved på kroppen. At jeg sveder meget, skyldes noget medicin jeg indtager!
DANE Limfjord II og bukser Brøndby II har en god pasform. Sættet sidder godt på min gamle krop. Fortil har jakken en passende længde. Ryggen er gjort længere end fronten, og dækker lænden meget fint når man sidder, og når man står op på motorcyklen.
Det ydre materiale anvendt til flere af DANE’s produkter, er 100% polyamid, som er vand- og snavsafvisende, har samtidig en forbedret åndbarhed på grund af materialets åbne struktur, kaldet ”3D_Mesh Zones”. Bukserne er produceret i samme ydre materiale som jakken, dog med en smule polyester blandet i stoffet.
Limfjord II og Brøndby II har indbygget beskyttelse mod mekaniske påvirkninger, d.v.s. mod stød og slag, de steder hvor det forventes. Albuer, skulder og ryg og knæ. Alle områder har hver sin EU sikkerheds godkendte indlæg i form af SAS-TEC beskyttere level 1. Når man kører udenfor asfalten, med deraf følgende større risiko for styrt, vil nogen foretrække en endnu bedre beskyttelse, oftest i form af en brynje, hvor der også er beskyttelsesplader for brystet. Jeg har sådan en brynje, og hvis jeg vælger at bruge den, er det nemt at fjerne de originale beskyttelser der er i jakken, og bruge jakken alene - altså som en jakke udenpå brynjen!
Et af de steder jeg er ekstra opmærksom, er mulighederne for udluftning. Til at yde go ventilation, har jakken et par store flader foran på brystet. En flap åbnes let med to lynlåse, og åbner for et større område, hvor frisk luft uhindret ledes ind mod kroppen. Luften ledes herefter forbi kroppen af lufttrykket og forsvinder ud bagtil, via en stor lynlåsbeskyttet åbning øverst over ryggen. På såvel under- som overærmerne findes en lynlås der åbner for ventilation. Bag på ærmerne er endnu en åbning. Gennem den trykkes luften fra armen ud igen. Alle åbninger er ”dækket” af et finmasket net, som forhindrer insekter i at komme med luften ind til kroppen.
Bukserne har på begge ben, et par store flader som åbnes for maksimal ventilation. Ventilation på såvel jakke som bukser er rigtig gode, og fungerer rigtig godt med svalende køling til kroppen.
Lige så snart jakken var på plads på kroppen, opdagede jeg at kraven manglede! Eller, det gør den ikke, men det føles således. Kraven er anderledes end andre jakker jeg har haft. Kraven har en form og størrelse som gør, at jeg ikke får vand ind mod huden, når jeg kører i regnvejr. Når jakken er lynet helt op, føles det som om hjelmen ”knappes” uden på jakken, hvorfor regnvand fra hjelmen, Schuberth E1, ikke ”samles op” af jakkens krave, men fordeles udenpå jakken. En kæmpe fordel, som jeg har haft meget glæde af, idet jeg har kørt rigtig mange kilometer med åbne himmelporte.
Som alt andet -næsten - motorcykel tøj, er DANE sættet såvel vind- og vandtæt som åndbart. DANE bruger i sættet, en aftagelig GORE-TEX ® membran, en slags jakke-i-jakken. Her er jeg lidt uenig i hvor godt og fordelagtigt dette er!
Jeg har tidligere haft en Rukka jakke, hvor dette også var tilfældet, og dengang var jeg ærlig talt ikke særlig imponeret. Ulempen ved dette system er, at man altid skal have Gore-Tex inderjakken med sig, hvilket tager bagageplads. Ok, hertil kan man indvende, at det svarer til at man har sit regntøj med! Og ja, det er korrekt.
Men én stor ulempe har denne løsning: man får en våd overdel. Scenariet er, at man er på vej ind i en regnbyge. Man standser og monterer Gore-Tex indersættet, og fortsætter turen. Regnen vælter ned øjeblikket senere, eller man kører ind i regn området, hvorefter man har en våd og tung jakke og buks, men man er tør inde på kroppen. Tør, men kold, medmindre man også har det tilhørende termofoer med.
Når regnen stopper, er man tvunget til at fortsætte med Gore Tex membranen monteret, idet yderjakken er våd! Tager man membranen ud, bliver man våd under den fortsatte kørsel, af det vand jakken har ”optaget”. Hvis man undlader at tage membranen ud af tøjet, kommer man til at svede!
En anden ulempe er, at hvis man gør et stop umiddelbart efter regnbygen, og for eksempel går på café eller stopper med at køre den dag, har man en jakke der tydeligt fortæller man har kørt i regn, fordi det drypper længe efter man har hængt sit tøj på en stoleryg eller op på en knage!
Alligevel er der en god grund til at jeg har valgt netop dette sæt. Når jeg er på tur, har jeg altid (næsten) regntøj med. Når jeg møder regnvejr, tager jeg min regndragt på, udenover jakke og bukser. Jeg lader Gore-Tex’en (og termofoer) blive hjemme. Derved sparer jeg bagage plads, idet de to GoreTex membranerne og to gange termofoer, optager mere plads end mit regntøj.
Gore-Tex membranen indsættes i jakke og buks i ydersæsonerne, hvor den skal hjælpe jakken med at holde kulde og fugt væk fra min krop. Når jakke og buks er monteret med Gore-Tex membranerne, yder jakke og buks bedre beskyttelse mod kulde. Desuden er det jo netop i ydersæsonnerne at termofoeret kommer i anvendelse. Som med Gore Tex jakken, er termo foret lige til at lyne i jakken og buks.
DANE Limfjord 2 er i lighed med DANE Brøndby II tre lags tøj, hvor de to af lagene, kan afmonteres, og anvendes alene eller sammen, hvilket gør DANE motorcykel tøjet meget alsidig.
DANE gør i deres materiale opmærksom på at tøjet er monteret med reflekterende områder syet ind i materialet. Uanset jeg ikke mener man kan finde motorcykel tøj uden reflekser, nævner jeg det fordi det øger sikkerheden under kørsel i mørke.
Desuden har jakken en ”sikkerheds rem”. Remmen er hæftet i ryggen og føres mellem benene (udenpå bukserne) og fastgøres foran på jakkens inderside, således jakken dels holdes på plads når man står op, og desuden gør at jakken ikke ”glider” op ad ryggen, hvis man ved et uheld, kurrer væk fra motorcyklen. Idéen er fin og undersøttes yderligere af en lynlåsfunktion, som holder jakke og buks sammen.
Brøndby II buksen har læderforstærkninger ved knæ’ene på begge ben. Under brug på off road ture har jeg dog måtte konstatere at læderforstærkningerne har en uheldig placeret søm, på indersiden af bukserne. Når jeg står op og holder knæene mod tanken (BMW R1200GS), får jeg røde trykmærker, som en enkelt gang har resulteret i et sår.
Bukserne har lynlås nederst i benene, for at gøre det lettere at komme i og af bukserne. I stedet for stropper til en livrem, har bukserne en bred stærk elastik, som dog skal justeret ret ofte. Til hjælp med at holde bukserne på plads om livet, bruger jeg et par tilkøbte seler. De fungerer fint.
I praksis har det vist sig, at jakkerne har et par detalje som har givet grobund for irritation. Hverken Limfjord II eller Reykholt har lommer der er vandtætte. Med andre ord, man skal huske at flytte ting fra lommer der ikke kan tåle at blive våde, hvis man kører i regnvejr.
Desværre ”buler” ærmerne rigtig meget ud, når man kører med såvel Gore Tex membran som termofoer monteret i jakken. Ærmerne bliver meget ”tykke” og hvis man yderligere anvender den med velcro monterede strip, som knapper ærmet tæt om håndleddet, er det næsten umuligt at få handsken uden over jakkeærmet, for at undgå træk eller vand.
Såvel jakke som bukser har en fin detalje i at Gore Tex inderjakke og termofoer har forskellige farver på de bånd, der skal forhindre foret i at smutte med armen op, når man trækker jakken af. Én er rød, den anden er sort. Og de tilsvarende farver har de bånd de skal knappes ind i.
Efter to sæsoner med DANE tøjet, er jeg meget tilfreds og glad for mit dress. Tøjet har gjort det godt i alle årenes fire sæsoner. I ydersæsonerne har jeg kørte med de to membraner Gore Tex og termofoer monteret, medens jeg i de varme måneder kører uden disse. Udluftnings kanalerne har virket fantastisk godt. Kort sagt har DANE Limfjord 2/Reykholt og Brøndby II vist sig som værende yderst tilpasnings venligt motorcykeldress med høj komfort, til brug i alle sæsoner.
Efter ca. 15.000 km med Limfjord II jakken, gav lynlåsen, der lukker jakken foran, op. Mit bud er at lynlånsen var for spinkel. DANE havde på det tidspunkt indstillet produktion af Limfjord II jakken, og jeg fik i stedet en Reykholt jakke, som ligner Limfjord II forveksling. Reykholt er ændret på flere detaljer. Desværre har Reykholt jakken den samme lynlås som Limfjord II. Dog skal det hertil nævnes, at Reykholt lynlåsen har gjort det rigtig godt, og har holdt jakken lynet over mere end 17.000 km, i indeværende (2020) sæson.
Efter et par sæsonner med tøjet, er jeg overbevist. DANE Limfjord II / Reykholt jakker sammen med Brøndby bukser, har rigtig mange fantastisk gode detaljer, fexcelent pasform og er behageligt og lækkert at have på. Tøjet matcher i høj grad mine ønsker og krav til, hvad der er godt motorcykeldress for mig.
Handsker - et smertens barn for mig
Selv efter mange år som motorcyklist, er det stadig svært at finde et par handsker. Min overraskelse var
derfor stor, da jeg prøvede DANE Rasmus, en all round sommer handske, som også holder i godt vejr i
det sene forår og det tidlige efterår.
Handskens pasform var så overraskende, at jeg måtte smile og tænke: Det kan da vist ikke passe? Her
må være noget galt? Men nej, DANE Rasmus var og har lige siden, været et dejligt bekendtskab.
Handsken virker som "syet efter de mål min hånd" har. Der er tænkt over detaljerne, med forstærkninger
de rigtige steder, og endda forsynet med specielle belægninger som muliggør håndtering af mobiltelefoner
uden at tage handskerne af.
DANE Varme er, som navnet fortæller, varme. De har indlagte varmetråde, som forbundet med et batteri,
gemt i handskens skaft, eller med et kabel, forbundet til motorcyklens eludtag, holder dine hænder varme
i de kolde yderperioder og ved vinterkørsel. Handsken har tre indstillinger, hvor jeg sjældent har haft brug
for den røde, den varmeste.
Især med batterierne monteret i skæfterne, føles og er DANE Varme handsken omfangsrig og det kan
knibe med at få jakkens ærme udenover handsken i for eks.regnvejr. Varme-handskens skaft er lidt
i forhold til ærmerne på Reykholdt jakken. Derfor er det vanskeligt at få ærmet ind i handsken, som
mange foretrækker, for at modvirke vind trækker op i ærmet.
Konklussion
DANE er et godt, holdbart motorcykeldress, hvor der er tænkt over detaljerne. Priserne ligger i midten af
spektret og min konklussion er, at kvaliteten flere steder overgår prisen.