Redverz Atacama Expedition Tent


Mit skønne og lettere (thi hi) brugte telt, stillet op på Le Camping Moto, Drôme, Frankrig, september 2017.

   Der findes ikke utallige, men der findes rigtig mange fotos af Atacama Expedition teltet her på websitet. Den er nemlig godt brugt, efterhånden. At teltet er godt brugt, skyldes ene og alene, at vi, d.v.s. Jeanne, min dejlige hustru, og jeg, er meget glade for at slå det op og sove i det, når vi er på tur sammen.


Teltet er nemt at stille op. Er man to tager det ikke lang tid. Gør man det ene mand, tager det lidt længere, men det kan fint lade sig gøre. Teltet fylder og vejer ikke alverden. Det vejer ca. 6 kg.

   Teltet har en størrelse, hvor vi har go plads til vores ting, når vi er på tur. Måske et enkelt eller to af billederne fortæller en anden historie? Men vi hygger i vores rod, og netop det at der er plads til indholdet af vore side- og andre tasker, gør at vi føler os hjemme. Vi har et mindre bord, som sammen med et par camping stole (af de billige) sagtens kan være i forteltet sammen med pic-packet, d.v.s. side- og andre tasker, hjelme, støvler og motorcykeldresset m.m. Der er fint plads i forteltet til at vi kan lave lidt mad på vores JetBoilere, hvis det ikke er vejr til udendørs madlavning. Eller sidde og nyde solnedgange, spille kort, læse og lignende aktiviteter.

Måske skal jeg først fortælle, at vi bruger et ganske almindelig og meget billigt plastikunderlag som "gulvtæppe" i forrummet. Der findes en størrelse af det alm. grønne presenning, som passer rimelig godt, bare man husker at bukke hjørnerne ind, der hvor de er for lange til at passe til apsis' form. Hvis hjørnerne ikke bliver bukket ind under teltdugen, risikerer man der bliver vådt på "gulvet" hvis regnen pøser ned udenfor. Jeg taler af erfaring.


Det bringer mig til at komme ind på en ting jeg ikke havde tænkt på da jeg købte teltet. Andre producenter har monteret en ekstra kant, en flap, monteret nederst på teltdugen. En flap som "forlænger" teltdugen med måske 15-20 cm. Flappen gør at teltdugen kan nå helt ned til jorden, og endda lit til. Derved formindskes "træk" inde i teltet. Og gør også at regnvand ikke sådan lige bare trænger ind i apsis.

Apsis er som oventsående fortæller, fin og meget anvendelig. I salgsmaterialet for denne udgave af teltet, forlyder man fint kan parkere sin motorcykel i apsis, medens man selv sover i soveafdelingen. Det har jeg ikke prøvet, men umiddelbart vil jeg mene det kan lade sig gøre. Dog tror jeg en Road King mit Alles Drum und Dran får problemer med at lukke for nysgerrige blikke!


Soveafdelingen er rigelig til to. Tre personer kan også også få plads nok til hver sit soveunderlag, men da vi kun er to når vi er afsted, har jeg ikke erfaringer for at dele den del af teltet med andre end min hustru. Til gengæld har vi fint plads, og nyder at kunne sove med go plads til siderne. Briller og mobiltelefon placeres i de dertil indrettede lommer på inderteltet.


En anden og vigtig ting for os er: Ståhøjde. Teltet er højt nok til vi kan stå op, uden at ramme teltdugen. Rigtig behageligt.

   Konklusionen er, at jeg er meget glad for Redverz Atacama teltet, og stoler på det holder mange år endnu. Der er rigtig mange hits på nettet, hvis du søger på teltet. Go fornøjelse.

EXPED DOWNMAT XP9 LW liggeunderlag

Det uovertrufne soveunderlag, hvis du er en "frossenpind"


Ganske vist er der vist meget få der vil kalde mig forfrossen, men derfor er det jo alligevel skønt at have et bekvemt underlag mellem kold jord og sovepose, når man skal sove udendørs. Der fik nogen tid med at fundere over hvad jeg skulle investere i? Der er urimeligt mange tilbud, og "sælgerne" lover altid såvel guld som grønne skove oplyst af en smuk gul sol, som skinner hele den uge man har ferie. Endvidere sørger fabrikanterne altid for, at deres uforbeholdne ros af egne produkter, sker i vendinger hvor man skal være temmelig snu og meget goe til at analysere sproget, hvis man vil 'se igennem deres salgstaler'.


Hvad gør man så? Spørger sig for eks. i diverse relevante grupper på facebook! Eller "ringer til en ven"? Jeg gjorde både det ene og det andet. Resultatet var ikke til at blive meget klogere af, ider der, ganske som ventet, var mange forskellige svar, og alle kunne nævne forskellige forhold jeg burde lægge vægt på. Der var ikke noget entydigt svar, men der var en producent, et navn som gik igen, nemlig EXPED.

   Og der var én forhandler som flere henviste til, nemlig Effektlageret i Horsens. Mange mente jeg kunne få gode råd og perfekt vejledning, hvis jeg henvendte mig hos dem. Enkelte mente også de kunne være med prismæssigt, via deres netbutik.


Altså kontaktede jeg Effektlageret, og fik en lang og god snak med Jakob, som leder deres afdeling for friluftsliv.

   Efter en kort præsentation af mig selv, og en forklaring af hvad jeg søgte, startede Jakob med at spørge ind til detaljer, heraf også til småting, jeg ikke selv havde tænkt på kunne have en betydning. Noget af det første jeg lagde mærke til var, at Jakob havde en behagelig stemme i telefonen. Dertil kom, at han lød meget sikker på sin viden. Alle hans udsagn var omfattende og velunderbyggede.

   Undervejs i samtalen forklarede Jakob yderligere, at han, såvel som alle de andre ansatte i forretningen, øste af egne erfaringer med materiellet. Effektlageret har en personalepolitik, hvor man "kun ansætter nørder", d.v.s. at deres medarbejdere selv benytter det grej de sælger. Bl.a. derfor var det nemt for Jakob at give gode forklaringer på liggeunderlag, herunder at anbefale mig, hvilket mærke og model han ville anbefale til mig, fordi det var det bedste når vi behov var som jeg beskrev for ham.


Sammen kommer Jakob og jeg frem til, at jeg (som det luxusdyr jeg nu engang er) nok skal ofre lidt flere kroner end jeg egentlig havde tænkt mig. Jakob foreslog et Exped Downmat XP 9 LW, Og, som han forklarer, hvis jeg betaler lidt mere for et ordentlig liggeunderlag, får jeg til gengæld et underlag som jeg kan - og han er helt sikker på - jeg vil, glæde mig over i mange mange år. Ikke mindst hvis jeg skal ud i det tidlige forår og det sene efterår, vil underlaget tydeligt bevise sin værdi.


Altså blev det et Downmat XP 9 LW som Jakob pakkede ned og sendte til mig. Og nu hvor jeg har brugt det hver dag i en måned, må jeg give Jakob ret. Det er et super liggeunderlag. Jeg sov fantastisk godt den måned jeg var undervejs rundt i Europa fra midten af august til sidst i september.

 

Exped Dovnmat XP 9LW måler i oppumpet tilstand 197 cm x 65 cm x 9 cm. Det vil sige, den er rigelig lang til mig. Den er dejlig bred, hele 65 cm, og tykkelsen er 9 cm. De 9 cm "luft" jeg ligger på når jeg sover på den, er dels luft, dels 320 g. gåsedun. Exped lover den vil holde den kulde væk der kommer nedefra, endda helt ned til -39 C. En temperatur jeg aldrig vil få lejlighed til at kontrollere! Men dejligt at vide, for så vil den sagtens kunne klare de temperaturer jeg vil udsætte mig selv for.


Jeg har tidligere haft en Exped Downmat med indbygget pumpe. Den fungerede godt, men den "pumpepose" der følger med en Downmat XP 9LW er meget hurtigere................... når man altså lige lærer at bruge den!

"Pumpen" til Downmat XP 9LW er en gul vindtæt pose! I den ene ende er der et stort åben hul med en tværgående stiver. I den anden ende er der en ca 10 cm lang (lidt fræk) snip med en "han"-ventil dims, som passer til den "hun"-ventil dims der er i liggeunderlaget.


Når posens ventil er monteret på underlagets, fyldes posen med luft, klemmes sammen foroven, hvorefter man trykker den luft der er i posen, ind i liggeunderlaget. Når man har pustet luften fra 5 til 7-8  poser luft ind i underlaget, er det pustet op, og klar til at være din komfortable madraslignende behagelige "seng" når du er på tur.

Som nævnt har jeg netop (okt. 2017) været afsted på en godt én måned lang tur, hvor jeg fulgte vestkysten ned til Pyrenæerne, d.v.s. ned til grænsen mellem Frankrig og Spanien, hvor jeg (næsten) hver nat sov i mit Redverz telt, og lå på mit Exped Downmat XP 9LW liggeunderlag. Jeg havde en ældre meget tynd sommersovepose med, og troede jeg kunne klare mig med den, selv om efteråret nærmede sig med hastigt voksende tempo undervejs.Det gik sådan set også udmærket, men ved månedskiftet til september, måtte jeg ty til at bruge min motorcykeljakke som tæppe, for at kunne holde varmen. Nætterne var kolde, men med jakken over mig og Exped'en under mig, gik det.


Dog, da jeg kom til Sauerland, hvor jeg overnattede på Naturcamping Kessenhammer, lå jeg det meste af natte med klaprende tændker, myrepatter og rystende ben og tænkte på, hvor glad jeg var for  mit nye ligeunderlag. Jeg frøs meget i min tynde sovepose, og selv om jeg havde ekstra tøj på, mc-jakken udenover soveposen og kravlede sammen så godt jeg kunne, var det ikke nok til at jeg kunne holde mig varm.

   En ting gik igen i mine tanker: Jeg var enormt glad for mit liggeunderlag. Det var meget tydeligt at kulden kom fra oven og siderne, ikke fra neden. De 9 cm dunfyldt luft der var mellem mig og jorden, gjorde "jeg overlevede"! Eller ihvertfald ikke fik kulde nedefra også. Jeg er 100% overbevist om, at isoleringsevnen i Downmat XP 9 er uovertruffen.


Ja, men den fylder en del, vil nogen mene! Tja, det gør den jo nok, men jeg har en stor motorcykel, som har rigelig plads og kræfter, til at DownMat'en altid kan være med. Sammenrullet i sin lille opbevaringspose med Schnozzel pumpeposen, måler underlaget til transport ca. 16 x 27 cm, altså en forholdsvis lille rulle, vil jeg mene. For mig betyder størrelsen på rullen ved transport mindre og komforten ved udstyret det hele!

 

Jeg er meget glad for min Exped Downmat XP 9 LW. Tak til Jakob fra Effektlageret for de gode råd, for kompetent og behagelig vejledning i forbindelse med købet, og den hurtige ekspedition.