Mc-eventyristen.dk

BikeAdvenTurist.com

Motorcykel Højskole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ester Jensen, Borbjerg Mølle Kro holder

motorcykelhøjskole hver sommer.

Vejes.dk holdt kursus om sikkerhed på to hjul.

 

Af Peter Kr. Riber

"Vi forsøger altid at finde "den skæve vinkel" når vi sætter noget i gang",fortæller Søren Veje fra Vejes.dk Med "den skæve vinkel" tænker han på at finde ind til essensen af etn opgave eller et problem, hvor han vil 'finde' en anden måde at nærme sig opgaven og dens løsning. Når Søren forklarer om centrifugal kraften på en motoryckel, hvilke kræfter og hvad kræfterne forårsager, har han fundet ud af det er meget nemmere at vise centrifugalkraften ved hjælp af et almindeligt cykelhjul. Han har fastgjort en rem til den ene side af hjulets aksel. Når han løfter hjulet op fra gulvet, hænger hjulet vandret. Men, drejer han hjulet med den ene hånd, og holder i remmen med den anden, vil hjulet blive i lodret stilling, så længe det roterer. Alene på grund af centrifugalkraften.

 

Den centrifugal kraft er medvirkende til, motorcyklen "ikke kan vælte, hvis hjulene roterer med mere end 20 km/t" påstår Søren, og ingen af de omkr. 40 motorcykelhøjskole elever, der denne eftermiddag er samlet i salen på Borbjerg Mølle Kro, siger ham imod. De lytter og følgere intenst med i Sørens forklaringer, omend nogle af de ting Søren i løbet af de ca halvanden time den indledende teoretiske gennemgang, tog, er noget tørt stof, som ikke mange tænker over, når de sætter sig op på en motorcykel for at køre en tur ud og nyde en is, drikke en kop kaffe eller mødes til et træf.

 

Men som et indslag på en motorcykelhøjskole synes Sørens indslag at være absolut på sin rette plads. Og eleverne lytter, stiller spørgsmål, laver notater, blinker til sidemanden eller prikker til samleveren. Det var ikke alle eleverne der selv var ankommet på motoprcykel. Nogle var samlevere, koner, kærester, som altid sidder bagpå. Men der var også meget stof til eftertanke for dem.

 

Efter den teoretiske gennemgang af hvordan man sidder på en motorcykel, af centrifugalkraften, styrgeometri og lufttryk, bremser og meget andet, kom turen til eleverne skulle ud og prøve nogle af tingene af i praksis.

 

Indledningsvis demonstrerede Vejes.dk hvor mange motorcykler der kan "gemmes" i en billists blinde vinkel. Et andet sted satte undertegnede sig op på den Gamle Gule for at vise hvad man skal være opmærksom på, når man sidder på motorcyklen. Hænder og arme, greb og fodhvilere. Derefter fulgte den del af kurset, som de fleste nok havde set mest frem til. Eleverne blev tilbudt at "prøve kræfter" med en slalombane og lave katastrofeopbremsninger på deres egen motorcykel.

 

Sveden sprang. Ikke kun fordi solen skinnede fra en flot blå himmel, med blæsten fejende ind fra sydøst. Temperatur i hjelm og under mc-dresset, kom også af bange anelser og flagrende sommerfulgle, fremtryllet af tanker og fornemmelser for, hvordan hver enkelt nu skulle klare udfordringerne?

 

Men, som det så ofte viser sig, der var absolut ingen grund til paniske tanker eller frustrende overvejelser. Alle der deltog aktivt i øvelserne, bestod med bravour!

De kunne heller ikke andet. Alle højskolens elver havde lovligt kørekort til motorcykel. De havde alle været igennem sådanne øvelser tidligere. Men derfor kan det jo sagtens give lidt kriller i maven. Lidt som når en skuespiller skal på scenen! Lidt spænding og nervøsistet skal der til. Så lykkes øvelserne bedst.

 

Nedenfor er en billedserie fra eftermiddagen på Borbjerg Mølle Kro Motorcykel Højskole anno 2015.

 

På vegne af Vejes.dk vil jeg sige tak til Ester og hendes elever.

Vejes.dk havde en dejlig dag i jeres selskab.

Søren og Peter